Minune de pe Canalul Mânecii

„Știați că tunelul subacvatic ce leagă Franța de marea Britanie este considerată una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne? În cele ce urmează vă propunem o scurtă discuție despre câteva curiozități legate de această connstrucție.
Tunelul trece pe sub Canalul Mânecii și se întinde pe o lungime de 50,45 kilometri (31,35 mile). Construcția Tunelului Mânecii a început în 1988 și a fost finalizată în 1994, fiind construită în total șase ani. Tunelul este format din trei tuburi interconectate. Două dintre tuburi sunt folosite pentru transportul cu trenul, în timp ce al treilea servește ca tunel de serviciu.

Tunelul a fost un un proiect comun al guvernelor britanic și francez, construcția fiind finanțat privat prin Eurotunnel, un consorțiu de diferite companii. Tunelul a fost deschis oficial pentru serviciul de pasageri pe 6 mai 1994, la ceremonia inaugurală fiind prezenți Regina Elisabeta a II-a și președintele francez François Mitterrand.

Nu întâmplător construcția este adesea amintită ca una dintre cele 7 minuni ale lumii modern. Tunelul permite călătoriile cu trenul de mare viteză, cu servicii Eurostar care operează între Londra, Paris și Bruxelles, atingând viteze de până la 300 de kilometri pe oră. Înainte de Tunelul Mânecii, principalul mijloc de transport între Marea Britanie și Europa continentală era transportul cu feribotul sau cu avionul.

Una din cele 7 minuni ale lumii moderne, tunelul a redus semnificativ timpul de călătorie între Marea Britanie și Europa. De exemplu, călătoria de la Londra la Paris durează acum puțin peste două ore cu Eurostar. Tunelul canalului Mânecii a jucat un rol vital în îmbunătățirea relațiilor comerciale și economice dintre Regatul Unit și Europa, facilitând circulația mărfurilor și a persoanelor.Peste 400 de trenuri călătoresc prin tunel în fiecare zi, transportând aproximativ 21 de milioane de pasageri și peste 2,6 milioane de camioane anual. Tunelul este o legătură de transport esențială pentru Regatul Unit, cu aproximativ 25% din tot comerțul Regatului Unit cu Uniunea Europeană trecând prin el.

În lumea de azi regăsim mai multe proiecte similar în toată lumea, menite să faciliteze călătoriile în străinătate , pentru concedii și afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *