Post AVC – iată la ce te poți aștepta pe măsură ce te recuperezi

Un atac vascular cerebral provoacă leziuni grave asupra creierului, iar șansele ca el să recidiveze într-un timp nu foarte lung sunt destul de mari. Totuși, nu trebuie să te descurajezi! Ca supraviețuitor al unui AVC este important să te informezi foarte bine, să întorci situația nefavorabilă în avantajul tău și astfel să îți dublezi șansele la o viață sănătoasă.

Trebuie să știi că recuperarea după un accident vascular cerebral este un proces îndelungat care presupune redobândirea funcțiilor pierdute, dar care te va ajuta să îți recapeți independența și prin intermediul căruia te vei putea reintegra în societate. Trebuie, deci, să te înarmezi cu multă răbdare, să ceri ajutor din partea personalului medical, dar și celor dragi.

Sunt multe abordări pentru refacerea în urma unui accident vascular cerebral, iar planul de reabilitare poate varia de la o persoană la alta și, mai cu seamă, depinde de regiunea corpului sau de tipul de funcție afectată de AVC. Cu toate acestea, în perioada de recuperare, voința și perseverența îți sunt cei mai buni aliați, fiindcă poți grăbi vindecarea prin exerciții fizice care să refacă abilitatea motorie, prin activități care să stimuleze abilitățile cognitive și emoționale sau prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

 

Exerciții fizice pentru refacerea abilităților motorii

Anumite exerciții și tratamente pot ajuta la îmbunătățirea forței și a coordonării musculare, întrucât ușurează tensiunea musculară. Sunt utile exercițiile de acomodare, în care pacientul poate începe un program de exerciții simple, asociat cu diverse elemente de fizioterapie: încheierea și descheierea unui nasture, folosirea unei căni pentru a bea apă sau așezarea în scaun.

 

Activități de stimulare a abilităților cognitive și emoționale

În perioada post-AVC sunt recomandate terapia ocupațională și logopedia, întrucât acestea pot stimula memoria, procesarea și rezolvarea problemelor, redobândirea abilităților sociale. Poți foarte ușor să îți recâștigi abilitățile pierdute în vorbire, ascultare, scriere și înțelegere prin repetarea cuvintelor, în special silabisirea pe vocale și consoane, vorbitul lent și coerent pe un ton normal, folosirea frazelor scurte și scrierea pe hârtie a cuvintelor.

 

Adoptă un stil de viață sănătos

Stilul de viață nesănătos este principala cauză a accidentului vascular cerebral, motiv pentru care sunt necesare adoptarea unei diete echilibrate și renunțarea la factorii de risc precum tutunul sau alcoolul. Poți începe prin a înlocui alimentele bogate în grasimi cu acelea care au un conținut redus de grăsime. De asemenea, trebuie să elimini produsele bogate în zahăr înlocuindu-le cu cele integrale sau cu fructe și legume. A renunța la țigări și a tempera consumul de alcool reprezintă un pas important pe care îl poți face pentru a reduce riscul de recidivă cand vine vorba de al doilea accident vascular cerebral.

Deși recuperarea post AVC poate părea o experiență dificilă care impune o mulțime de restricții, ea trebuie privită ca o a doua șansă, un moment de recalibrare în care pacientul își reia traseul și învață să facă din nou primii pași, să rostească primele cuvinte sau deprinde abilitățile care făceau odinioară parte din stilul său de viață.