Fibrilația atrială. Cum detectăm tulburările ritmului cardiac?

Fibrilația atrială (FA) este o tulburare de ritm cardiac care face ca inima să pulseze neregulat. Cum inima este împărțită în 4 camere, cele 2 atrii și cei 2 ventriculi pompează sânge către plămâni (partea dreaptă) și către restul corpului (partea stângă). În fibrilația atrială impulsul electric de la atriul drept nu mai funcționează normal. Atriile nu se contractă cum trebuie și fluxul sanguin încetinește sau stagnează, iar ventriculii se contractă neregulat.

În România, conform studiului efectuat de ANPP, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, numărul de cazuri unice cu diagnostic principal sau secundar de FA tratate prin spitalizare continuă într-un an este de aproximativ 200.000 de pacienți. Tulburările de ritm cardiat trebuie depistate la timp pentru a putea fi tratate cât mai curând și pentru a evita complicațiile asociate aritmiei cardiace.

Cea mai simplă modalitate de a detecta tulburările de ritm cardiac așa cum este fibrilația atrială este printr-o simplă verificare a pulsului. Dacă ritmul bătăilor inimii pare neregulat, acest lucru poate indica fibrilația atrială. Cu toate acestea, autodiagnosticarea nu este indicată și este foarte important să vorbiți cu un medic specialist care să vă consulte și să aflați cu exactitate ce diagnostic aveți.

În cazul în care un medic vă suspectează de fibrilație atrială, vă va trimite urgent să faceți un EKG (o electrocardiogramă). Inima produce mici curenți electrici care se distribuie în tot mușchiul cardiac, făcând-o să se contracte, iar electrocardiograma înregistrează această activitate electrică a inimii, afișând modul în care circulă curenții electrici prin mușchi.

Electrocardiograma este complet nedureroasă și noninvazivă, întrucât aparatul înregistrează curenții electrici din corpul pacientului, dar nu produce electricitate către corpul acestuia și reprezintă un test foarte simplu, dar extrem de valoros pentru că este capabilă să ofere imediat un diagnostic imediat.

În cazul în care sunteți diagnosticat cu fibrilație atrială, etapa imediat următoare EKG-ului este ecografia cardiacă. Acest proces presupune scanarea și evaluarea structurii și funcționării generale ale inimii. Testul este complet nedureros și nu prezintă niciun risc pentru pacient, iar rezultatele vor oferi detalii suplimentare despre orice anomalie a ritmului cardiac.

Ce arată ecografia cardiacă?

  • Dimensiunea cordului
  • Afectarea miocardului
  • Afecțiuni valvulare – defecte de închidere sau de deschidere a valvelor
  • Afecțiuni congenitale – defect septal atrial sau ventricular
  • Tromboze sau tumori intracardiace
  • Prezența unui cheag de sange