Dr. Ștefăniță Dima – noi pași către prevenirea și tratarea accidentelor cardiovasculare în România

Traiectoria profesională a domnului Dr. Ștefăniță Dima în domeniul neuroradiologiei s-a demonstrat a fi impresionantă. Dacă în anul 2010 efectua prima embolizare din România, după o perioadă de 9 ani, timp în care s-a dezvoltat și sistemul public de sănătate, iar lucrurile au început să evolueze în direcția bună, Dima înființează primul centru de permanență în tratamentul accidentului vascular cerebral acut în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias.

Ștefăniță Dima este medic primar radiologie și imagistică medicală, specialist în neuroradiologie intervențională, doctor în științele medicale și președintele Comisiei de Dezvoltare a Neuroradiologiei Intervenționale în Europa Centrală și de Est, din cadrul Societății Europene pentru Tratamentul Minim Invaziv Neurovascular.

Alături de o echipă de medici greci, Dr. Ștefăniță Dima a participat în 2010 la prima embolizare a unui anevrism cerebral realizată în România. Această intervenție pentru tratarea AVC-urilor hemoragice nu era posibilă în trecut, decât prin intermediul unei operații chirurgicale și trepanarea calotei craniene. Astăzi, însă, anevrismele pot fi tratate și fără operație neochirurgicală clasică.

Foarte pe scurt, medicul neuroradiolog intervenționist introduce în interiorul anevrismului, prin arteră, 2-3 spirale de grosimea firului de păr care stimulează coagularea celulelor de sânge și le întăresc într-o construcție similară unei plombe, izolând anevrismul de circulația sangvină. Treptat, trombii se deshidratează, iar anevrismul se micșorează, uneori chiar până la dispariție.

La distanță de 9 ani, Dr. Ștefăniță Dima înființează alături de alți doi colaboratori mai tineri primul centru de permanență în tratarea accidentului vascular cerebral acut la Spitalul Universitar de Urgență Elias. Conform spuselor specialistului în neuroradiologie intervențională, centrul funcționează 24 din 24, pe baza unui sistem de gărzi care se schimbă săptămânal. Prin urmare, în fiecare săptămână o pereche de câte doi specialiști este disponibilă atât ziua, cât și noaptea pentru a veni la spital în momentul în care apare o urgență de accident vascular cerebral.

O altă inițiativă de lăudat este cea dezvoltată în programul pilot „Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC” prin intermediul căruia pacienții diagnosticați cu accident vascular cerebral ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4.5 ore de la debutul primelor simptome la 43 de spitale.

Motivul pentru care intervenția se poate face doar în primele ore de la debutul simptomelor unui AVC ischemic este dezvoltat pe scurt de Adriana Mihăilescu, medic specialist neurolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Bacău: „procedura poate fi aplicată doar în așa-numita <<fereastră terapeutică>> atunci când sunt încă numeroase șanse de recuperare”.