Cauzele apariției Accidentului Vascular Cerebral

În trecut accidentul vascular cerebral era asociat persoanelor în vârstă, cu o frecveță mai mare la bărbați, însă studiile publicate în revista medicală Journal of the American în anul 2016 arată că între anii 2000 şi 2010, procentul spitalizărilor persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, care au suferit un atac cerebral, a crescut cu aproape 45%. Motiv pentru care o aprofundare a cauzelor ce pot crește riscul producerii unui accident vascular cerebral indiferent de vârstă, sex sau rasă a devenit absolut necesar pentru a eficientiza prevenția.

Așadar, care sunt principalii factori de risc care pot fi controlați?

1. Fumatul

Acest viciu distruge vasele de sânge, favorizează asteroscleroza și formarea de cheaguri de sânge, fapt ce duce la dublarea riscului de accident vascular cerebral.

2. Consumul excesiv de alcool

Consumul de alcool în cantități exagerate afectează calitatea vaselor de sânge și poate crește tensiunea arterială. Atfel, riscul unul accident vascular cerebral este mai mare.

3. Consumul de droguri

Cocaina administrată intravenos sau amfetamina se corelează deseori cu apariția unui accident vascular cerebral.

4. Obezitatea și sedentarismul

Sedentarismul crește riscul aparițiilor bolilor cardiovasculare, cu atât mai mult și al unui accident vascular cerebral, de aceea este recomandată activitatea fizică. Aceasta consumă glucoza la nivelul celulelor și scade nivelul de colesterol în sânge, astfel scade riscul pentru apariția unui accident vascular cerebral.

5. Diabetul zaharat

Diabetul zahart este unul dintre factorii de risc extrem de periculos pentru că afectează vasele din creier. Motiv pentru care este recomandat un stil de viață adecvat și respectarea tratamentului indicat de medical specialist.

6. Hipertensiunea arterială – HTA

Este cel mai important factor de risc pentru apariția unui accident vascular cerebral și trebuie controlată prin tratament medicamentos și un stil de viață sănătos. Valorile constant mai mari ale tensiunii reprezintă o problemă și impun un consult medical.

7. Creșterea colesterolului în sânge

Valorile crescute de colesterol în organism favorizează depunerea de grăsime pe pereții vaselor de sânge care se îngustează progresiv. Prin aceste depuneri vasele de sânge se blochează și provoacă accidental vascular cerebral.

Este important de știut că valorile mari de colesterol din sânge nu sunt legate doar de consumul exagerat de mâncare grasă.

8. Bolile carotidei și ale arterelor

Arterele carotid conduc sângele oxigenat către creier, iar bolile carotidei și ale arterelor provoacă cheaguri care blochează un vas de sânge și produc accidentul cardio vascular cerebral.

9. Fibrilația atrială și alte boli cardiace

Fibrilația atrială este o tulburare de ritm a inimii la care bătăile nu mai respect ritmul și frecvența normală, devenind neregulate. Fibrilația atrială favorizează stagnarea prelungită a sângelui în anumite zone ale inimii cu formarea de cheaguri care, purtate de fluxul sanguin pot bloca vasele din creier favorizând riscul apariției unui accident cardio vascular cerebral.

10. Estrogenii

În cazul femeilor, administrarea de pilule contraceptive cu conținut ridicat de estrogeni constituie un risc ridicat pentru apariția unui atac vascular cerebral. Totodată, medicamentele anticoagulante reperezintă și ele un risc pentru apariția AVC-ului.

Încercarea de a adopta un stil de viață sănătos, implementarea unui regim alimentar care să includă cât mai multe fructe și legume, cereale și alimente bogate în nutrienți și nu în ultimul rând evitarea stărilor de nervozitate și stres pot fi câțiva factori de prevenție care să diminueze factorii de risc ce pot provoca un accident vascular cerebral. Totodată, analizele și controlul unui medic specialist sunt absolut necesare pentru a te asigura că nu ești predispus la apariția unui accident cardio vascular în orice moment al zilei.