Află care sunt simptomele unui accident vascular cerebral și de ce este important să le cunoști

Creierul este, poate, cel mai complex organ, grație importanței pe care o joacă în buna funcționare a corpului nostru. În momentul în care fluxul sângelui este întrerupt sau redus și nu își poate parcurge traseul firesc până la regiunea pe care creierul o controlează, se poate declanșa un accident vascular cerebral.

Indiferent de vârstă sau de istoricul familial, un accident vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă care necesită îngrijire de urgență, întrucât privarea țesutului cerebral de oxigen și nutrienți provoacă leziuni de durată, invaliditate pe termen lung sau chiar moarte.

Leziunile cerebrale cauzate de accidentele vasculare cerebrale pot fi reduse la minimum dacă sunt tratate cu promptitudine. Din nefericire, se întâmplă frecvent să considerăm simptomele unui accident vascular cerebral ca fiind ușoare manifestări ale altor probleme de sănătate, iar din acest motiv cunoașterea lor reprezintă un pas înainte în combaterea AVC-ului.

Care sunt semnele accidentului vascular cerebral?

– Confuzie

– Dificultate în vorbire sau înțelegere

– Tulburări bruște de vedere la unul sau ambii ochi

– Stare de amețeală

– Paralizie bruscă a unui braț, picior sau a unei părți din față

– Pierderea bruscă a echilibrului

– Pierderea conștiinței

– Dureri de cap severe și bruște.

Efectele unui accident vascular cerebral depind de mai mulți factori, printre care și locul în care apare obstrucția și amploarea țesutului cerebral afectat. Dacă accidentul vascular cerebral apare, de exemplu, pe partea stângă a creierului, partea dreaptă a corpului va fi afectată, reciproca fiind de asemenea valabilă. Cea mai ușoară modalitate, insă, de a recunoaște simptomele unui eventual accident vascular cerebral este algoritmul față – brațe – vorbire – timp cunoscut și ca FBTV.

Fața

O persoană care suferă de un atac vascular cerebral va resimți o slăbiciune facială, manifestată sub forma unei asimetrii a feței, în care comisura buzelor este căzută, șanțul nazogenian este mai puțin profund, buzele sunt larg deschise, iar ridurile frontale sunt căzute.

Brațele

O consecinţă des întâlnită este și pierderea puterilor sau paralizia membrelor superioare, dar şi a celor inferioare. Chiar dacă există și cazuri în care persoana care suferă de AVC îşi mai poate folosi mâinile sau picioarele, aceasta constată că muşchii îi tremură, iar impresia generală este că fiecare membru merge în altă direcţie decât cea dorită.

Vorbirea dificilă sau afazia

AVC-ul produce complicații și la nivel de limbaj, întrucât persoana afectată poate înțelege ceea ce i se comunică, însă îi este imposibilă exprimarea propriilor gânduri prin cuvintele potrivite. Cel care suferă un atac vascular cerebral este în general incoerent sau neclar, prelungește sunetele sau pronunță cuvinte într-o manieră ciudată, chiar obositoare.

Timpul este crucial în cazul unui accident vascular cerebral. Daca remarci oricare dintre aceste semne, trebuie să suni imediat la 112, pentru ca persoana să fie transportată cat mai repede la spital, unde va primi îngrijirea medicală de care are nevoie.