Accidentul vascular cerebral – un real pericol chiar și pentru tineri

Deși am fi tentați să credem că șansa tinerilor adulți de a avea un accident vascular cerebral este prea mică pentru a fi luată în considerare, datele culese în anul 2018 de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP) arată că 21,1% din decesele provocate de AVC apar înainte de 65 de ani.

Accidentul vascular cerebral nu este, deci, o afecțiune condiționată de vârstă, iar în cazul categoriei tinere cele mai mici semne – scăderea forţei pe o mână, amorţeala a jumătate de corp sau vederea dublă – sunt adesea ignorate.

Fiindcă oboseala și stresul sunt aspecte recurente în viața unui tânăr, simptomele unui AVC pot fi ușor confundate cu reacțiile organismului în cazul suprasolicitării, a nopților pierdute sau a presiunilor externe. De aceea, pericolul cel mai mare la persoanele tinere este prezentarea târzie la spital. Foarte important este că, indiferent de vârstă, prezentarea cât mai rapidă la medic creşte radical şansele pentru o recuperare mai eficientă.

Lipsa de informare poate fi trecută cu ușurință la categoria factori de risc. Persoanele tinere, aparent sănătoase, a căror ultimă vizită în cabinetul unui specialist s-a petrecut demult, nu vor ști dacă au sau nu probleme de coagulare a sângelui sau dacă valorile colesterolului ori ale tensiunii arteriale sunt crescute. Dacă adăugăm şi obiceiurile nesănătoase precum fumatul, consumul de alcool, sedentarismul şi obezitatea, tânărul aparent sănătos are mulţi factori de risc pentru a suferi un accident vascular cerebral.

Inactivitatea sporește riscul în ansamblu pentru bolile cardiovasculare. Activitatea fizică stimulează consumul de glucoză la nivelul celulelor și scade nivelul de colesterol în sange, deci scade efectul altor factori de risc pentru AVC. Fumatul, alcoolul și chiar administrarea anticoncepţionalelor (în cazul femeilor tinere) pot crește semnificativ apariția unui accident vascular cerebral. Acestea pot fi, de asemenea, dublate de boli genetice din spectrul tulburărilor de coagulare a sângelui sau de alte afecţiuni care sunt descoperite de cele mai multe ori post AVC.

Îmbucurător este faptul că rata de recuperare în cazul unei persoane tinere este mult mai mare decât în cazul unei persoane trecute de 65 de ani datorită plasticității creierului. Aceasta se referă, de fapt, la capacitatea sistemului nervos de a-și modifica structura și funcțiile de-a lungul vieții pentru a se adapta la diversele condiții la care suntem expuși – pe scurt, tinerii diferit de vârstnici au o mai mare șansă de a se adapta și de a învăța lucruri noi post AVC.