Accidentul vascular cerebral – o realitate tot mai îngrijorătoare pentru peisajul românesc

Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cu care se confruntă românii. Conform Prof. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu, Președintele Societății de Neurologie din România sunt înregistrate anual 60.000 de cazuri de pacienți diagnosticați cu AVC.

Hipertensiunea arterială sau HTA este una dintre afecțiunile care pot grăbi apariția unui AVC. Creșterile bruște și importante ale tensiunii arteriale peste valorile normale pot rămâne mult timp asimptomatice. Totuși, HTA se manifestă prin cefalee, amețeli, tulburări de vedere, grețuri sau stări de rău general.

Dacă nu este tratat corespunzător și diabetul zaharat poate spori cu 4 ori mai mult riscul unui accident cardiovascular. Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat prezintă un nivel crescut al glicemiei în sânge, care în timp poate duce la creșterea depozitelor de grăsime sau la formarea cheagurilor în interiorul vaselor de sânge. Valorile anormale ale grăsimilor în sânge se întâlnesc și în cazul dislipidemiei, o afecțiune care contribuie semnificativ la apariția sau agravarea bolilor cardiace, printre care și AVC-ul.

Cu toate acestea, din totalul accidentelor vasculare cerebrale înregistrate în România, 20% se datorează fibrilației atriale. Această patologie cardiologică sporește incidența unui AVC de 5 ori mai mult, întrucât contracțiile haotice ale atriilor pot face ca sângele să stagneze și să ducă la formarea unor cheaguri care pot îngreuna fluxul oxigenului către creier.

Când o anumită parte a creierului nu primește oxigen, preț de doar câteva secunde, funcțiile neuronilor sunt dereglate. Dacă fluxul oxigenului este întrerupt mai mult de câteva minute, apar leziuni la nivelul creierului, iar celulele nervoase mor împreună cu funcțiile pe care acestea le controlează.

Important de menţionat este faptul că accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială dublează riscul de mortalitate, anual fiind înregistrate 8.200 de decese în urma unui accident cardiovascular provocat de fibrilația atrială.

Din fericire, există tratamente de prevenție a AVC-ului pe fond de fibrilație atrială, în special cu noile generații de anticoagulane, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge sau extensia celor deja formate la nivelul sistemului circulator. Acest tip de prevenție reduce riscul unui accident cardiovascular cu 80% la pacienții diagnosticați și tratați înainte să facă AVC.