Accidentul vascular cerebral – manifestare

Leziunile cerebrale cauzate de accidentele vasculare cerebrale pot fi reduse la minimum dacă sunt descoperite și tratate cu promptitudine. Este important de știut, însă, că accidentul vascular cerebral poate fi de două tipuri – ischemic și hemoragic.

În aproximativ 80% dintre cazuri vorbim despre accidente vasculare ischemice cauzate, în general, de astuparea vaselor de sânge printr-un cheag care se formează local pe pereții deteriorați ai vasului de sânge conducând la reducerea aportului de oxigen și glucoză către creier.

Debutul unui astfel de accident cardiovascular este brusc sau progresiv, iar tulburările neurologice cu care pacienții se confruntă sunt hemiplegia sau hemipareza (tulburări motorii și senzitive sau paralizia jumătății corpului), afazia (tulburări de vorbire, exprimare sau înțelegere), diplopie sau tulburări de vedere (cu posibilitatea de pierdere bruscă a vederii la un ochi), tulburări de echilibru, tulburări de deglutiție și asimetria bruscă a feței.

În restul de 20% din cazuri, accidentele vasculare cerebrale sunt hemoragice și sunt în primul rând cauzate de hipertensiune, de unele tumori, traumatisme, anomalii vasculare sau de tulburările de coagulare. Semnele, de data aceasta, apar progresiv sub forma durerilor de cap (cefalee) sau a vărsăturilor și se pot agrava până în punctul unei come și chiar a deteriorării stării generale de sănătate.

Cel mai important este să reținem că indiferent de tipul accidentului vascular, semnele și simptomele nu trebuie ignorate, iar în momentul în care sesizăm o anomalie în cazul nostru sau al celor din jur trebuie să cerem ajutor specializat.

Cea mai bună modalitate prin care putem identifica o persoană care este pe cale să sufere un accident cardiovascular este metoda FAST. Pentru a înțelege cât mai bine ce presupune această metodă trebuie să cunoaștem ce semnifică fiecare literă.

F: suntem atenți la față (face), iar în cazul în care nu ne putem da seama dacă există o asimetrie facială instalată brusc, rugăm persoana în cauză să ne zambeasca.

A: ne uităm să vedem dacă persoana suspectă de AVC își poate mișca brațele (arms) și o rugăm să ridice ambele brațe, urmărind în același timp dacă aceasta le poate ridica simultan.

S: acordăm o atenție sporită felului în care persoana vorbește (speech) si, pentru a ne convinge că nu îi este afectat centrul vorbirii, o rugăm să rostească o propoziție.

T: timpul (time) de reacție trebuie să fie cât mai scurt și se recomandă solicitarea serviciului de ambulanță.