Accidentul vascular cerebral – diferențe între femei și bărbați

Atât bărbații, cât și femeile pot suferi de boli cardiovasculare, mai mult, ele sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel național. Conform unui studiu realizat de ANPP, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, atacul vascular cerebral se manifestă diferit în funcție de vârstă, dar și de sex, iar riscurile pot, de asemenea, să difere.

Statisticile arată că bărbații de 50, respectiv 70 de ani care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral au șanse mai mari, între 10, 2% și 19,1%, să dezvolte un al doilea AVC în următorii 5 ani, spre deosebire de femei, care la vârsta de 50 de ani au 7,2% șanse și 15,4% la vârsta de 70 de ani.

La bărbați, pe lângă obișnuitele cauze întâlnite în cazul ambelor sexe, riscul de AVC mai poate fi provocat și de terapia de supresie androgenică, denumită și hormonoterapie, de orhiectomie și de disfuncțiile erectile. Cu toate acestea, cei care supraviețuiesc unui AVC se recuperează mult mai rapid și au o stare de sănătate mult mai bună, comparativ cu femeile. În plus, femeile tind să sufere mai mult după un accident vascular cerebral. La trei luni după eveniment, supraviețuitoarele unui accident vascular cerebral sunt mai susceptibile problemelor de mobilitate, durere, anxietate și depresie decât persoanele de sex masculin.

În cazul femeilor, riscul accidentului vascular cerebral crește în caz de hipertensiune arterială în timpul sarcinii, din pricina menopauzei tardive sau a diverselor complicații survenite în timpul sarcinii. Sarcina poate fi văzută ca un test de stres al sistemului cardiovascular. Modificările fiziologice produse în organism, nivelul scăzut de proteine și nivelul crescut de fibrinogen fac din sarcină și perioada post-partum o perioadă cu risc crescut de producere a unui accident vascular cerebral.

Mai mult decât atât, în timpul sarcinii pot apărea complicații care să sporească un atac cerebral vascular în următorii 5 până la 15 ani, iar una dintre ele poate fi chiar hipertensiunea arterială care se manifestă prin niveluri ridicate de proteine în urină și uneori convulsii.

Alți factori de risc ai AVC-ului prezenți deopotrivă la femei și la bărbați, cum ar fi fibrilația atrială, diabetul, depresia și stresul emoțional, tind să fie mai puternici sau mai frecvenți la persoanele de sex feminin.

Îmbucurător este faptul că atât bărbații, cât și femeile își pot proteja sănătatea cardiovasculară, acordând atenție riscurilor lor cardiace, întrucât bazele stilului de viață echilibrat, anume adoptarea unei activități fizice regulate, o dietă sănătoasă și menținerea unei greutăți normale a corpului se aplică tuturor.

Este, într-adevăr, nevoie de un efort suplimentar din partea pacientului pentru a se recupera după un accident vascular cerebral, însă satisfacția generată de redobândirea acelor abilități pierdute întrece orice grad de dificultate.